Home Cuptoare de paine
Cuptoare de paine
Cuptoare de paine PDF Imprimare Email
Cuptoare de paine
Scris de adrian86   
Miercuri, 23 Martie 2011 10:09
Cel mai frecvent cuptor de paine in stil european este o incinta confectionata dintr-un material refractar cum ar fi argila, piatra sau caramida , care este incalzit de un foc ce arde in interiorul incintei. Dupa ce peretii cuptorului sunt fierbinti focul este indepartat din cuptor si painea este pusa inauntru. Painea se coace pe caldura stocata in podeaua si in peretii cuptorului. Cuptorul de paine a fost imbinat perfect cu viata popoarelor din Europa si Semiluna Fertila de mii de ani.

Ce este un cuptor de paine traditionala?
Un cuptor de paine traditionala este o camera inchisa de un material refractar, cum ar fi piatra, caramida, chirpici, sau de beton refractar. Aceste cuptoare au fost in mod traditional incalzite cu vreascuri, lemn, paie, sau din alte materiale disponibile pe plan local. Cuptoare pot fi, de asemenea, incalzite cu carbune, abur, sau flacari generate de arderea uleiului, a combustibilului, a propanului sau a gazelor naturale. In mod traditional, painea este coapta in cuptor, dupa ce jaraticul si cenusa sunt inlaturate din cuptor. Astfel, sursa de caldura folosite pentru a trage cuptorului nu are nicio incidenta asupra gustului painii terminate.

Ce este mai exact "un material refractar?"
Un material refractar este unul care poate rezista la soc termic si flacara directa. Aceasta il face sa fie ideal pentru constuirea unui cuptor de paine. Materiale care sunt adecvate pentru cuptoare de paine trebuie sa fie atat refractare cat si capabile sa reziste la socul focului - si, de asemenea, sa fie bune conductoare de caldura. Exemple de astfel de materiale comune includ caramida rosie, chirpiciul (lut si paie), multe tipuri de piatra, lutul, betonul refractar (un beton fabricat special pentru a rezista la temperaturi ridicate), sau chiar un amestec de praf de gradina si ciment. Ceea ce nu doriti sa utilizati este un material refractar, care este un bun izolator, cum ar fi materialele folosite pentru a construi cuptoare. Prin traditie, cuptoarele sunt realizate cu cele mai ieftine materiale si sunt disponibile foarte usor constructorilor de cuptoare.

Cum functioneaza un cuptor de paine traditionala?
Un alt nume pentru un cuptor de paine traditionala este "cuptorul care retine caldura" Peretii magaziei cuptorului absorb caldura de la un foc alimentat in camera cuptorului. Dupa ce focul a incalzit suficient peretii cuptorului jarul si cenusa sunt alungate din cuptor. Aerul din cuptor este astfel incalzit de caldura emanata de catre peretii cuptorului. Aceasta inseamna ca painea este coapta intr-un cuptor, care tinde sa se raceasca. Una dintre implicatiile de copt intr-un cuptor care se raceste este ca are nevoie de o caldura mai mare pentru a incepe procesul de copt decat in cazul unui cuptor cu termostat care mentinute temperatura la un nivel constant.

Din punct de vedere istoric, painea a fost coapta numai in cuptoare care retineau caldura. Cu toate acestea, brutari producatoari ai mai multor cantitati de chifle, foloseau un foc ce arde in interiorul cuptorului la fel cum vedem in cuptoarele operate in restaurantele de pizza. Calitatea unica de copt a painii intr-un cuptor cu lemne vine de la abur, care se acumuleaza in cuptorul datorita sarcinei maxime de paine.
 


Sondaje

Iti place mancarea gatita la cuptor?
 

Vizitatori Online

Avem 3 vizitatori şi 2 membri online

Adauga la retele sociale

Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon RSS Feed 
Joomla 1.5 Templates by JoomlaShine.com